ÄIJÄJOOGAA POJILTA ISÄLLE

Pitkän koronatauon jälkeen Miessakeissa on taas pyörähtänyt äijä- ja jäbäjoogat käyntiin. Mukavasti on mennyt. Jäbäjoogassa on nyt nähty mielenkiintoinen jäbäjoogan siirtymä pojilta isälle.Ensin äijäjoogaan tuli nelisen vuotta sitten veljekset Iikka ja Aapo Salmela. Syksyllä 2022 jäbäjoogaan ilmestyi poikien isä Jukka Pasanen.   60-vuotias Jukka kertoo harkinneensa pitkään jo ennen koronaa joogan aloittamista. Niin on tehnyt moni muukin mies ja moni pohtii niin edelleen.  

- Pojat äijäjoogailivat Miessakeissa jo ennen koronaa. He suosittelivat sitä. Jooga on ollut minulle hyvin toimiva juttu. Minulle ei ole merkitystä sillä, onko kyse mies- vai sekaryhmästä. On mukavaa olla poikien kanssa yhteisessä harrastuksessa, kertoo Jukka Pasanen.

MATALAN KYNNYKSEN JUTTU

30-vuotias Iikka Salmela kertoo aikoinaan aloittaneensa äijäjoogaryhmässä, koska hän halusi joogaummikkona mahdollisimman matalan kynnyksen aloittamiselle.

- Siirryin sitten jäbäjoogan puolelle, kun tuli sellainen olo, että kehoni taipuisi myös vähän voimakkaampiin liikkeisiin, Iikka muistelee.

Mikä vaikutus oli koronatauolla?

- Koronatauko katkaisi joogani oikeastaan täysin. En edes yrittänyt osallistua etäharjoituksiin, koska olen melko allerginen kaikenlaiselle etäilylle.

Mitä olet tykännyt joogasta?

- Viikoittainen joogaharjoitus on ollut hyvin mielekäs kokemus. Huomaan kaipaavani elämässä keskittymisen hetkiä. Olen havainnut myös myönteisiä fyysisiä vaikutuksia. Kärsin aiemmin jonkin verran selkäkivuista, jotka ovat nyttemmin vähentyneet. 

- Luulen suurimman joogasta juontuvan oivalluksen olevan se, että olen kiinnittänyt arjessani aiempaa enemmän huomiota siihen, missä asennoissa vietän aikaani.

Kun paikalla on vain miehiä, mitä siitä ajattelet?

- En oikeastaan enää ajattele asiaa. Aluksi se helpotti joidenkin omien kynnysten ylittämistä ja omassa kehossa olemista muiden seurassa. Nyt voisin varmaankin joogata myös sekaryhmässä, mutta olen viihtynyt tässä ryhmässä niin hyvin, etten koe tarvetta vaihtaa.

- Itse joogaharjoituksen aikana en mieti sitä, että lähisukuani on paikalla, mutta  on mukavaa kun meillä on yhteinen hyvinvointia edistävä harrastus. Idea joogan aloittamisesta taisi olla alkujaan minun, ja olen iloinen ja ylpeäkin siitä, että isäni ja veljeni ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan, pohtii Iikka. 

ISTUMATYÖLÄISEN KEHO PYSYY KUNNOSSA

33-vuotias Aapo Salmela aloitti äijäjoogan syksyllä 2018 nuoremman veljensä houkuttelemana.

- Oma työnkuva oli tuolloin vakiintunut tietokoneella istuskeluksi ja harrastuskin oli välillä varsin epäergonomista. Vaikka kroppa oli  vielä nuorehko ja vetreähkö, tuntui ajatus ohjatusta harjoittelusta houkuttelevalta. Äijäjooga valikoitui lajiksi iskevän kuuloisen mainoksen ansiosta. Valinnassa auttoi se, että taustalla toimi järkevän kuuloinen järjestö.

- Koronan peruttua harjoitukset aloitin nettijoogatunnit olohuoneessani. Viikoittainen harjoitus muodostui nopeasti tärkeäksi toisaalta vähentyneen arkiliikunnan kompensoijana, toisaalta tärkeänä rauhoittumishetkenä helposti iltaan venyneiden työpäivien lomassa, muistelee Aapo.

Aapo lähestyy joogaa ensisijaisesti fyysisenä harjoituksena. 

- Siinä se on toiminut hienosti. Istumatyöläisen keho on pysynyt kunnossa. Jooga tarjoaa myös hyvän tavan vähentää ruutuaikaa, pysähtyä paikalleen.

Aapon mielestä miehinen harjoitusympäristö on sopinut hänelle hyvin. Hän arvostaa ohjausta, jossa ei olla turhan tarkkoja eikä keskitytä liikaa yksityiskohtiin.

- Joogatuntien alettua uudelleen koronatauon jälkeen harjoituksissa näkee nykyään sukulaisia. Kumma kyllä, se ei ole vähentänyt intoa saapua paikalle toteaa Aapo hymyillen.

Keväällä äijä- ja jäbäjoogat jatkuvat Miessakkien kokoushuoneessa. Paikan varmistamiseksi kannattaa ilmoittautua jo joulukuussa.

Veikko Tarvainen

Julkaistu Miessakkien Urho lehdessä 4 / 2022